Žarnyno mikrofloros klausimai vis dar medikų ir mokslininkų tyrimų objektas, tačiau kasmet atsiranda naujų tyrimų, kurie patvirtina žarnyno veiklos svarbą mūsų imuninei sistemai ir nuotaikai.
Kas yra žarnyno mikroflora?
Tai mikroorganizmai, kurie gyvena mūsų žarnyne ir atlieka daugybę gerų funkcijų mūsų organizmui, pradedant pagalba virškinant ir įsisavinant maistines medžiagas, baigiant sąveika su kitomis ląstelėmis ir pagalba imunines sistemos apsaugai.
Susijusios prekės:
Kodėl prasta žarnyno sveikata lemia viso kūno ligas ir imuniteto susilpnėjimą?
Sveikame žarnyne gyvena milijardai kolonijų skirtingų rūšių gerųjų bakterijų. Dalis šių bakterijų apsaugo mūsų žarnyną nuo grybelių ir parazitų, todėl jų pakankamas kiekis neleidžia mūsų kūne susidaryti toksinėms medžiagoms. Jei gerųjų žarnyno bakterijų kiekis yra per mažas, kūnas pradeda sirgti. Baltųjų kraujo kūnelių gamybai daugiausiai įtakos turi pakankamas ir tvarkingas virškinimo sistemos darbas, todėl esant per dideliam kiekiui blogųjų bakterijų, mūsų kūnas tinkamai nepasisavina suvalgomo maisto ir ilgainiui kūnui pradeda trūkti vitaminų, mineralų ir nepakeičiamųjų animo rūgščių, o dėl to nukenčia mūsų imunitetas.
Kas naikina gerąją žarnyno mikroflorą?
Pirmoje vietoje galime įvardinti termiškai ir chemiškai apdorotą maistą, kuriame daug sintetinių skonio ir kvapo stipriklių, konservantų ir saldiklių.
Antroje vietoje – grybeliai ir parazitai mėgaujasi cukrumi, todėl vartodami cukrumi prisotintus produktus, tikrai negalėsite išlaikyti gero žarnyno darbo.
Trečioje vietoje – miltiniai produktai, gaminami iš išvalytų kviečių miltų taip pat pamaitina blogąsias bakterijas.
Ketvirtoje vietoje – pieno produktai, kurie termiškai apdoroti (pasterizuoti), kai kuriems žmonėms gali sukelti blogą žarnyno darbą. Dėl nepakankamo laktazės virškinimo fermento, pieno produktai sukelia pūvimo procesus, kurie padidina patogeninių žarnyno bakterijų atsiradimą.
Mėsos vartojimas taip pat gali sukelti pūvimo procesus žarnyne, nes mėsa yra sunkiai virškinamas produktas ir neretai vartojamas su angliavandeniais. Šis derinys neleidžia skrandžiui tinkamai suvirškinti maisto, nes mėsos virškinimo laikas yra žymiai ilgesnis, nei angliavandenių, todėl nepilnai suvirškinta mėsa iškeliauja į žarnyną ir ten pūna. To rezultatas – pilvo spazmai, skausmai, sunkumas pilve ir nemalonus kūno kvapas.
Kaip galite sustiprinti imunitetą vartodami gerąsias bakterijas turinčius produktus?
Mes rekomenduojame natūralius gerųjų bakterijų šaltinius. Vienas iš jų – šaltalankių produktai su probiotikais. Tai puikus, natūralus maisto produktas, kuris padeda atstatyti žarnyno balansą ir sumažinti lėtinių ligų riziką, tokių kaip GERL, odos bėrimai, alerginė astma, hipertenzija, cukrinis diabetas ir dirgliosios žarnos sindromas.
Taip pat rekomenduojame valgyti daugiau raugintų daržovių, kaip: kopūstai, agurkai, kimči. Taip pat stenkitės valgyti daugiau termiškai neapdoroto maisto, nes žarnyno mikroflora mėgsta žalias daržoves, kurios padeda jai augti ir rūpintis jūsų organizmu.