“Svarbiausi dalykai yra tie, kurių auksu nenusipirksi, todėl išgerkime dar vieną puodelį kavos ir pasidalinkime dar vienu pyrago gabalėliu” – kartą pasakė kompozitorius, Kalėdų giesmės autorius Irving Berlin.
Ir iš tiesų, atėjęs rudens sezonas dažnai namuose pakvimpa naminiu obuolių pyragu.
O mes savo klientų paprašę pasidalinti savo geriausiais pyragų receptais, atrinkome tris skirtingus, laiko ir svečių patikrintus receptus, kuriuos siūlome išbandyti.
#1 Kakavinis varškės pyragas
Gražios ir sodrios spalvos kakavinis varškės pyragas su šokoladiniu pagrindu ir švelniu varškės intarpu.
Paruošimas 15 min Gaminimas 45 min Porcijos 8
Tešlai:
– miltai: 300 gramų
– cukrus: 200 gramų
– sviestas: 200 gramų (jei nesate saldžių pyragų mėgėjas, mažinkite iki 100 gramų)
– kakava: 2 šaukštų
– kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
– kiaušiniai: 1
Varškės įdarui:
– varškė: 500 gramų
– cukrus: 100 gramų (jei nesate saldžių pyragų mėgėjas, mažinkite iki 50 gramų)
– grietinė: 170 gramų
– krakmolas: 50 gramų
– kiaušiniai: 4
Paruošimas
- Ištirpinkite sviestą. Atvėsinkite, įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų bei plakite, kol cukrus ištirps.
- Suberkite visus sausus ingredientus bei masę gerai išmaišykite.
- Gautą tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, suvyniokite į maistinę plėvelę bei dėkite maždaug 60 minučių į šaldiklį.
- Tuo tarpu paruoškite pyrago įdarą. Varškę su grietine pertrinkite iki vienalytės masės, sudėkite krakmolą ir gerai išmaišykite.
- Atskirai išplakite kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps ir supilkite į varškės masę. Dar kartelį gerai permaišykite.
- Vieną tešlos dalį sutarkuokite burokinės tarkos pagalba į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą.
- Užpilkite varškės įdarą, o ant viršaus – užtarkuokite antrąją dalį tešlos.
- Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 45 minutes. Skanaukite!
Autorius: Laura Dabulskytė
#2 Kavos pyragas
Sodraus skonio, minkštutis ir sotus. Visada kepu, kai jau atvėsta oras, nepagailiu cinamono ir skaniausias jis man kartu su namine žolelių arbata.
Ingredientai:
– 1 indelis sutirštinto pieno;
– 3 kiaušiniai;
– 2 šaukštai tirpios kavos;
– 2 šaukštai karšto vandens;
– 120 g sviesto;
– 100 g grietinės;
– 200 g miltų;
– 1 šaukštelis kepimo miltelių;
– žiupsnis druskos;
– sauja graikinių riešutų;
– 1 šaukštas rudojo cukraus;
– 1 šaukštelis cinamono.
Gaminimo būdas:
Gerai išplakite kiaušinius.
2 šaukštus tirpios kavos ištirpinkite su tiek pat karšto vandens ir supilkite į išplaktus kiaušinius.
Įpilkite indelį kondensuoto pieno, ištirpintą sviestą bei grietinę ir viską išplakite.
Atskirame inde į miltus įmaišykite kepimo miltelius ir truputėli druskos.
Viską supilkite į bendrą indą ir sumaišyti tešlą šaukštu.
Pagaminus tešlą, galime greitai paruošti graikinius riešutus: juos reikia šiek tiek patrupinti rankomis ir įdėti šaukštelį rudojo cukraus, cinamono ir tirpios kavos.
Maždaug pusę tešlos supilkite į kepimo indą, į vidurį įberkite graikinių riešutų įdarą ir ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį.
Pyragą kepkite 180c temperatūroje apie 45 minutes.
Šiam pyragui labai tinka tirpinto šokolado glaistas, tačiau jis nėra būtinas.
Autorius: Vytenė Ramanauskaitė
#3 Obuolių pyragas su obuoline karamele
Ingredientai:
– 10-12 obuolių
– 150 g rudasis cukrus
– cinamonas
– 150 g sviesto
– 3 kiaušiniai
– vanilinis cukrus
– 120 g miltų
– 80 g migdolų miltų
– 5 g kepimo miltelių
– demerara muscovada cukrus
– anyžius (papuošimui)
Gaminimo būdas:
Obuolius supjaustyti nedideliais gabaliukais. Gausiai apibarstyti ruduoju cukrumi ir cinamonu, išmaišyti, kad apsiveltų. Palikite kelioms valandoms pastovėti, kol susidarys skystis. Skystį nupilti (jo prireikės).
Kkambario temperatūros sviestą ištrinti su ruduojo cukrumi.
Įmušti kiaušinius, vanilinį cukrų. Suberti sumaišytus: miltus, migdolų miltus ir kepimo miltelius.
Kepimo formą ištepti sviestu, pabarstyti migdolų miltais, sudėti obuolius ir sukrėssti tešlą.
Kepu 180C kaitroje apie 30 min.
Kol pyragas kepa, išsiverdame obuolinę karamelę: nupiltą nuo obuolių skystį verdame maišydama šluotele, kol ima tirštėti, įdedame demerara muscovado cukraus. Pavirus, supilti ant pyrago. Kol karamelė dar nesustingusi, papuošti anyžiumi!
Autorius: Algedė Račytė