Daugelis žmonių iki šiol, praėję pro gausiausią ir įvairiausių rūšių actais nuklotą lentyną neretai paklausia: „O kuo ypatingas balzamiko actas ir kaip jį naudoti?“. Šiame straipsnyje supažindinsime su šiuo paslaptinguoju actu bei pateiksime kelis variantus su kokiais maisto ingredientais jį tinkamiausia derinti!
Balzamiko actas – tai vertingiausia maistinio acto rūšis. Šį actą, maždaug prieš 1000 metų išrado Italijos provincijoje Modenoje, todėl tradiciškai jis ir dabar tebevadinamas Modenos balzaminiu actu.
Kuo jis ypatingas? Nuo kitų acto rūšių jis skiriasi savo tamsiai ruda spalva ir specifiniu saldžiarūgščiu skoniu bei kvapu. Šis gardus actas gaminamas iš šviesių vynuogių rūšių (dažniausiai trebbiano) sulčių, kurios yra verdamos tol, kol praranda pusę savo pirminio tūrio bei tampa koncentruota ir klampia mase. Vėliau ši masė lėtai brandinama medinėse talpose. Skirtingos medienos rūšių talpos (vyšnios, kadagio, akacijos, šilkmedžio, uosio) suteikia skirtingo, nepakartojamo skonio produktą – balzamiko actą.
Ką skanaus galima pagaminti naudojant šį skanųjį actą? Įprastai balzamiko actas naudojamas gaminant salotas, žuvies marinatus, sriubas ir net desertus. Tik keletas lašų šio nuostabaus skonio acto ir galite suteikti naujų netikėtų atspalvių sūriui, omletui ar net ledams. Delikatesu laikomi ir tokie paprasti užkandžiai, kaip lengvai balzamiku apipurkštas parmezano sūris ar pomidorai. Pateikiame kelis gardžius receptus, panaudojant balzamiko actą.
#1 Pomidorų ir bazilikų salotos su mocarela ir balzamiko actu
Ingredientai:
– 300 g. Mocarelos sūrio;
– 3 vnt. pomidorų;
– 1 ryšulėlis bazilikų;
– 1 sauja saulėje džiovintų pomidorų;
– 1 žiupsnelis druskos;
– 1 žiupsnelis šviežiai maltų pipirų;
– 2 valg. š. balzamiko acto;
– 2 valg. š. alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti?
1. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, sudėkite į indą kartu su bazilikais (jei bazilikų lapeliai dideli – jie šiek tiek suplėšomi), pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir balzaminiu actu, viską gerai išmaišykite.
2. Pomidorus su bazilikais dėkite į lėkštę ir ant jų dėkite suplėšytus mocarelos gabalėlius ir susmulkintus džiovintus pomidorus.
Tai vienas paprasčiausių patiekalų, kurį puikiai paskanina balzminis actas. Gardu ir paprasta!
#2 Braškių uogienė su balzamiko actu ir juodaisiais pipirais
Ingredientai:
– 500 g. braškių;
– 250 g. cukraus;
– 4 šaukštai balzamiko acto;
– 2 šaukštai juodųjų pipirų.
Kaip gaminti?
1. Nuplaukite ir kruopščiai atrinkite uogas. Kartu su cukrumi pavirkite jas 5 min.
2. Į uogų ir cukraus masę įpilkite balzamiko actą, pagardinkite ją juodaisiais pipirais ir dar pavirkite keletą minučių, kol masė bus pageidaujamo tirštumo.
3. Atsargiai nugriebkite putas.
4. Gautą masę išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.
Šia uogiene puikiai paskaninsite ne tik savo rytinį paplotėlį, bet ir keptą vištieną ar jautieną.
#3 Raudonieji kopūstai su balzamiko actu
Ingredientai:
– 300 g. raudonųjų kopustų;
– 50 g. balzaminio acto;
– 1 skiltelė česnako;
– 20 g. imbiero;
– 1 arbatinis š. cukraus pudros.
Kaip gaminti?
1. Į didelį puodą sudėkite kopūstus, supilkite balzamiko actą, sudėkite česnaką, imbierą, cukraus pudrą ir užpilkite 50 ml. vandens.
2. Uždengę troškinkite ant vidutinės ugnies apie 30-40 minučių, kol kopūstai suminkštės.
Vuolia! Labai paprasta! Šios salotos puikiai tiks valgyti tiek vienas, tiek, kaip garnyrą prie įvairių mėsos patiekalų.
Įsigykite, neišėję iš namų: CRUDOLIO ekologiškas balzamiko actas MODENA I.G.P, 500 ml