Šiandien, ekologija ir sveika gyvensena žmonėms nebe mada, o neatskiriamas ir kasdieninis dalykas. Daugelis stengiasi sveikiau maitintis, naudoti kuo natūralesnius produktus savo buityje. Dažnas, nevengia pats sau pasigaminti natūralių, reikalingų naminių priemonių. Viena iš jų – muilas. Natūralus rankų darbo muilas, skirtingai nei masiškai gaminami muilai, neprisotintas įvairių sintetinių kvapų, dažomas natūraliais, o ne cheminiais dažikliais. Jis nesausina ir tinka bet kokio tipo odai, po prausimo oda labai greitai atgauna savo natūralų pH ir aliejų balansą, o tai yra labai svarbu, norint turėti sveiką odą. Todėl pateikiame natūralaus muilo receptą, kurį galite išbandyti namuose.
Levandų, medaus ir citrinos muilas
Ingredientai:
– 1 kg. muilo bazės su ožkos pienu;
– 1 citrinos žievelės;
– 3 arbatinių šaukštelių džiovintų levandų pumpurų;
– 2 valgomų šaukštų medaus;
– 15 lašų levandų eterinio aliejaus;
– 6 lašų citrinos eterinio aliejaus;
– Indo ar stiklainio muilo bazei tirpinti;
– Tarkos (žievelei tarkuoti);
– Silikoninių formelių muilui supilti.
Supjaustykite ar sukapokite muilo bazę į mažesnius gabalėlius, taip ji greičiau ištirps. Sudėkite ją į indą ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Stenkitės, kad muilas neperdegtų, todėl geriausia būtų šildyti kas trisdešimt sekundžių ir kaskart pamaišyti. Sutarkuokite citrinos žievelę, tuomet suvyniokite į popierinį rankšluostį ir gerai paspauskite, kad rankšluostis sugertų likusią drėgmę. Taip išvengsite žievelės sulipimo muile. Kuomet muilas tirpsta mikrobangų krosnelėje, atsimatuokite vienodus kiekius citrinos žievelės, levandų ir medaus mažuose induose, kad lengviau būtų viską sudėti į muilo bazę. Kai muilo bazė ištirps, pirmiausia supilkite eterinius aliejus, gerai išmaišykite. Tuomet suberkite džiovintas levandas ir sudėkite tarkuotą citrinos žievelę bei medų. Pasiruoškite silikoninę formą, laikykite ją ant lygaus paviršiaus. Toliau stenkitės viską daryti greitai, kad muilas per daug neatšaltų. Muilo masę dar kartą gerai išmaišykite ir supilkite į silikonines formeles. Kol muilas dar šiltas galite ant viršaus papildomai užberti džiovintų levandų. Galiausiai leiskite muilui atšalti apie 2-3 valandas. Priklausomai nuo formelių dydžio, muilui atšalti gali prireikti kelių valandų. Kai muilas visiškai šaltas ir vientisas, išimkite jį iš formelių (pauostykite, jums pavyko!), suvyniokite ar supakuokite, taip, kaip jums patinka.