Čia rasite atsakymus į klausimus, kuriuos dažniausiai užduoda mūsų klientai. Jei neradote atsakymo į jums rūpimą klausimą, rašykite mums info@econatura.lt ir pasistengsime kuo greičiau Jums atsakyti.
“Kas yra ekologiški produktai?”
Ekologiški produktai – tai pagal nustatytus nacionalinius ir ES standartus gaminami produktai. Šis pavadinimas apima tiek maisto, tiek ne maisto prekes, tačiau visoms jų sudedamosioms dalims galioja tos pačios taisyklės. Be to, ekologiško produkto atsiradimo ciklas apima įvairius etapus, pradedant nuo auginimo proceso ir baigiant galutiniais apdorojimo procesais.
Ekologiniuose žemės ūkiuose draudžiama naudoti sintetines trąšas ir pesticidus, kurie įprastai yra naudojami žemės ūkyje ir turi likutinę vertę užaugintuose produktuose, tyrimais įrodyta, yra žalingi žmogui. Ekologiškuose produktuose šių medžiagų likučių nėra, o derliui padidinti naujami natūralūs būdai, tokie kaip sėjomaina, dirvos sotinimas azotu, tręšiama mėšlu, kompostu ir kt. natūraliomis trąšomis. Taip pat augalininkystei pasirenkamos vietos turi būti apsaugotos nuo įvairių taršos šaltinių, pavyzdžiui, atitolusios nuo kelių, kuriuose intensyvus eismas, cheminių taršos šaltinių ir kt.
Ekologiškoje gyvūlininkystėje laikomasi aukštų gyvūnų gerovės standartų, gydymas galimas tik gyvūnui susirgus ir numatomas dvigubai ilgesnis nei įprastiniuose ūkiuose išlaukimo laikotarpis.
Ekologiniuose ūkiuose yra draudžiamas genetiškai modifikuotų kultūrų, žaliavų naudojimas. Genetiškai modifikuotų produktų negali būti ir galutiniame ekologiškame produkte.
Galutinio, vartotojui skirto produkto gamybai draudžiama naudoti sintetinius maisto priedus – jei jų yra sudėtyje, produktas negali vadintis ekologišku. Pagrindinis ekologiškų produktų pranašumas yra tai, kad jie daug naudingesni žmogaus organizmui, dažnai pasižymi didesniu naudingųjų medžiagų bei vitaminų ir antioksidantų kiekiu. Vadovaujantis ekologiškos žemdirbystės principais ir nuostatomis yra skatinama biologinė įvairovė ir laukinė gamta, tausojama aplinka, mažiau teršiama gamta. Taigi, ekologiški produktai draugiški ne tik žmogui, bet ir gamtai.
“Kodėl ekologiški produktai kainuoja brangiau?”
Tikriausiai dažnai pastebime, kad analogiški įprastiems ekologiški produktai yra kiek brangesni. Tai nėra marketingo ar kainodaros triukas – kiekvieno produkto galutinę kainą lemia jo savikaina, o gaminant ekologiškus produktus ji yra didesnė. Ekologiškam produktui užauginti ir paruošti yra naudojamos natūralios priemonės, daugiau žmogaus darbo, reikia daugiau laiko. Įprastiniuose ūkiuose galima naudoti įvairias priemones, kurios leidžia greičiau užauginti gyvūnus ir augalus, gauti didesnį derlių. Ekologiška gamyba nėra tokia intensyvi, o derlius dažnai gaunamas mažesnis.
Visa tai padidina galutinę produkto kainą, tačiau kartu vartotojui pateikia sveikesnį, organizmui naudingesnį produktą, todėl vertinti vien tik pagal galutinę kainą, neatsižvelgiant į paties produkto savybes, nėra objektyvu.
“Ar ekologiški maisto produktai skanesni?”
Mėgstamas skonis – individualus, todėl tai, kas patinka vienam, nebūtinai bus pripažinta kito. Taip pat skiriasi ir patys produktai. Kalbant bendrai, ekologiški produktai dažnai savo skoniu skiriasi nuo įprastinių masinės gamybos produktų, juose yra daugiau pradinio natūralaus skonio. Ekologiškuose produktuose yra daugiau sausiosios dalies ir mažiau drėgmės, o tai taip pat suteikia kitokį skonį.
Daugelis gamintojų siūlo įvairių skonių tapačius produktus, pavyzdžiui, ekologišką šokoladą su uogomis, vaisiais, juodąjį su daug kakavos arba baltąjį, kuriame kakavos nėra tiek daug. Ragaudami asortimentą tikrai atrasite sau patinkantį skonį, tačiau garantijų, kad kiekienas produktas bus skanus vien todėl, kad jis ekologiškas nėra. Kiekvienas mėgstame tam tikrus produktus, kuriuos laikome skaniais. Taip pat ir ekologiški produktai: vienas gali būti labai gardus, o kitas ir nepatikti.
“Ką reiškia prie produkto pateikiami sertifikatai?”
Ekologiški produktai yra tikrinami ir sertifikuojami specialių institucijų. Kiekvieno sertifikato gavimui yra būtina atitikti specifinius reikalavimus ir atlikti periodinius patikrinimus. Taip gaunama teisė atitinkamu sertifikatu ženklinti ekologiškų produktų pakuotes, o vartotojui – tai garantija ir greitai suvokiama informacija, kad produktas atitinka tam tikrus reikalavimus.Ekologiški produktai yra tikrinami ir sertifikuojami specialių institucijų. Kiekvieno sertifikato gavimui yra būtina atitikti specifinius reikalavimus ir atlikti periodinius patikrinimus. Taip gaunama teisė atitinkamu sertifikatu ženklinti ekologiškų produktų pakuotes, o vartotojui – tai garantija ir greitai suvokiama informacija, kad produktas atitinka tam tikrus reikalavimus.
“Kuo ypatinga ekologiška kosmetika?”
Ekologiška kosmetika yra puikus pasirinkimas ieškantiems natūralumo. Šiuose kosmetiniuose produktuose nėra sintetinių ir cheminių medžiagų, jie yra saugūs naudoti įvairaus amžiaus žmonėms. Ant kiekvieno produkto pateikiami sertifikatai garantuoja jų sudėtinių dalių kokybę ir atitikimą nurodytų sertifikatų standartams.
Ekologiškos kosmetikos gamyboje naudojama daug augalinės kilmės medžiagų, gamtos gydomosios savybės derinamos tarpusavyje pasitelkiant šimtmečius siekiančias žolininkystės žinias ir mokslinių tyrimų duomenis. Naudojant šiuos produktus gaunami geriausi rezultatai, oda, plaukai ar nagai veikiami natūralių medžiagų, todėl nesivysto pripratimas prie produktų, mažesnė alerginės reakcijos tikimybė.